2021-10-14 12:51:11• hírek • Hirado.hu

Hetvenöt év után megszűnik az olasz Alitalia légitársaság

Foto: wikipedia
Foto: wikipedia

Ma repül utoljára a piros–fehér–zöld légitársaság. Az utolsó járat a szardíniai Cagliariból indul és Rómában landol. 

Az Alitalia a második világháború után a felívelő olasz gazdaság szimbóluma és a hatvanas években Európa harmadik legnagyobb légitársasága volt a British Airways és az Air France után. A kétezres évek óta azonban súlyos veszteséget termelt – írja a Wall Street Journal.  Az Alitalia utolsó járata Szardínia szigetéről indul és a repülőgép csütörtökön, 23.10 órakor szál le a Roma-Fiumicino repülőtéren.

Az olasz állam az elmúlt húsz évben 13 milliárd euróval segítette ki a vállalatot. A koronavírus-járvány végzetes csapást jelentett a cégnek, és a kormány nem hajlandó tovább támogatni a légitársaságot.

A légitársaság egyik fő problémája az volt, hogy soha nem tudtak igazán alkalmazkodni a légiközlekedés változásaihoz. Illetve belföldön is sokan inkább az egyre gyorsabbá váló olasz vonatokat választották.

Az állam ugyanakkor átveszi az Alitalia eszközparkjának egy részét, többek között 52 repülőgépet. Pénteken pedig egy 720 millió eurós állami befektetéssel elindítják a tisztán állami tulajdonú Italia Trasporto Aereo-t (ITA).

Az új vállalat 2800 alkalmazottat átvesz az Alitaliától, de a megszűnő cég 10 800 dolgozója utcára kerül. Ezért az elmúlt hetekben egymást érték a tüntetések Rómában. Az új cég egyelőre 61 útvonalon közlekedik majd 45 célállomással, beleértve Frankfurtot, Párizst, Londont, New Yorkot és Buenos Airest.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: